Thursday, 15 September 2011

Lucu giler..

INI ADALAH BEBERAPA KESAH LUCU YANG DIPETIK DARI BERBAGAI SUMBER.SAMA-SAMA KITA MEMBACANYA.
DIAM

SEORANG GURU AGAMA SEDANG MENGAJAR DI SEBUAH MADRASAH.SEDANG DIA MENGAJAR SEORANG MURIDNYA SENTIASA DIAM ..TAK PERNAH NAK BERTANYA SOALAN DAN SERING MEMBISU DI DALAM KELAS.LALU GURU AGAMA INI BERTANYA KEPADA MURID TERSEBUT.
GURU: KAU NI DIAM AJA..TANYALAH APA-APA SOALAN..INSYAALAH SAYA AKAN MENJAWABNYA.
MURID:(berfikir sekejap mencari soalan)HA..USTAZ..BILA KITA BOLEH BERBUKA PUASA?
GURU:APABILA MATAHARI TERBENAM BOLEHLAH KITA BERBUKA PUASA.
MURID:USTAZ..KALAU MATAHARI TAK TERBENAM-TERBENAM?
GURU:sambil marah..ELOKLAH KAU DIAM!!AHLI SILAP MATA DAN KAKAKTUA

  DALAM SEBUAH KAPAL PELAYARAN SEORANG AHLI SILAP MATA MEMBUAT PERSEMBAHAN SILAP MATA.RAMAI PENUMPANG KAPAL RASA TERPESONA DENGAN PERSEMBAHAN AHLI SILAP MATA ITU.SETIAP HARI AHLI SILAP MATA MEMBUAT PERSEMBAHAN YANG SAMA DAN MENIMBULKAN KEBOSANAN KEPADA SEEKOR BURUNG KAKAK TUA YANG SERING MENONTON AKSI AHLI SILAP MATA ITU
  BURUNG KAKAK TUA ITU  DIMILIKI OLEH KAPTEN KAPAL TERSEBUT DAN IA BOLEH BERKATA-KATA.KETIKA AHLI SILAP MATA MEMBUAT PERTUNJUKAN YANG SAMA KEPADA PENONTON YANG BERBEZA BURUNG KAKAK TUA ITU TELAH MEMBUAT BISING DAN MEMBERITAHU KEPADA PENONTON AKAN RAHSIA AHLI SILAP MATA ITU MEMBUAT PERSEMBAHAN.
'HEY..DIA SOROKKAN KAD ITU DALAM LENGAN BAJUNYA'.
'HA..DIA SEMBUNYIKAN DUET SHILING BAWAH MEJA.."
MACAM-MACAM RAHSIA AHLI SILAP MATA ITU DIKETAHUINYA.INI MENIMBULKAN PERASAAN MARAH OLEH AHLI SILAP MATA TERSEBUT TETAPI DIA TAK BOLEH BERBUAT APA-APA.
   SUATU HARI KAPAL ITU TELAH KARAM DAN TENGGELAM DI DALAM LAUT.SEMUA PENUMPANG DAN ANAK KAPAL MATI LEMAS.YANG SELAMAT HANYALAH AHLI SILAP MATA TERSEBUT DAN BURUNG KAKAK TUA ITU.BERTENGGEKLAH BURUNG ITU DI ATAS SERPIHAN KAYU DI TENGAH LAUT.BEGITU JUGA AHLI SILAP MATA MALANG TERSEBUT YANG TERPAKSA BERPAUT PADA SEKEPING PAPAN YANG HANYUT DI TENGAH LAUT.MEREKA SALING MEMANDANG SATU SAMA LAIN DENGAN PERASAAN BENCI.YANG PELIKNYA BURUNG KAKAK TUA ITU TIDAK MAHU TERBANG MENYELAMATKAN DIRI.DIA SENTIASA BERADA DI SISI AHLI SILAP MATA ITU DI TENGAH LAUT SAMBIL MENANTI BANTUAN TIBA.
    AKHIRNYA BURUNG KAKAK TUA ITU BERSUARA..
BURUNG KAKAK TUA: BAIKLAH AHLI SILAP MATA..AKU NI MEMANG TAK PERNAH TENGOK PERSEMBAHAN KAU INI..SEKARANG BERITAHU AKU DI MANA KAU SEMBUNYIKAN KAPAL NI..?
-dipetik dari MastikaBAHASA GERMAN


SEORANG LELAKI MENGHADAPI TEMUDUGA.
PEGAWAI:SAYA MAHU PEKERJA YANG BOLEH BERBAHASA ASING.KAMU TAHU BERBAHASA ASING?
LELAKI:BOLEH TUAN..
PEGAWAI:BAHASA INGGERIS?
LELAKI:TIDAK TUAN..BAWAH SIKIT DARI NEGARA ITU..
PEGAWAI:WALES..?KAMU TAHU BAHASA WELSH..?
LELAKI:TIDAK TUAN..SEBERANG SELAT INGGERIS TUAN..
PEGAWAI:PERANCIS..?WAH..HEBATNYA.
LELAKI:BUKAN PERANCIS TUAN..SEBELAHNYA LAGI..
PEGAWAI:BELANDA..?OH..HEBATNYA KAMU NI..
LELAKI:BUKAN JUGA ..SEBELAHNYA LAGI..
PEGAWAI:GERMAN?..BETUL KE KAMU BOLEH BERBAHASA GERMAN?
LELAKI:YA TUAN..SAYA SELALU BERBAHASA GERMAN DI KAMPUNG DENGAN EMAK BAPAK SAYA..
PEGAWAI:CHET!KALAU BAHASA GERMAN TU SAYA PUN TAHU..!!NEXT!!
PERTANDINGAN

  DI ADAKAN SATU PERTANDINGAN  PERINGKAT ANTARA BANGSA DAN DISIARKAN SECARA LANGSUNG KE SELURUH DUNIA.PERTANDINGAN INI MENGHENDAKI SETIAP PESERTA TINGGAL BERSAMA BEBERAPA EKOR KAMBING DI DALAM SEBUAH KANDANG KHAS.RAMAI PESERTA DARI LUAR NEGARA MENGAMBIL BAHAGIAN.
   PESERTA PERTAMA DARI MONGGOLIA.
KETIKA PESERTA INI MEMASUKI KANDANG KHAS TERSEBUT ,DIA TELAH TERMUNTAH-MUNTAH KERANA TIDAK TERTAHAN AKAN BAU BUSUK KAMBING TERSEBUT.LALU PESERTA INI TERSINGKIR AWAL.
   PESERTA KEDUA DARI ITALY.
MULA-MULA PESERTA INI BERLAGAK EGO .DENGAN LAGAK BERANI BELIAU MEMASUKI KANDANG KAMBING ITU SAMBIL MENYANYI.TIDAK SAMPAI LIMA MINIT PESERTA BERASAL DARI MILAN INI KELUAR SAMBIL MUNTAH-MUNTAH.DENGAN MALUNYA DIA MENARIK DIRI DAN MEMINTA MAAF KEPADA SELURUH RAKYAT ITALY.
   PESERTA KETIGA DARI BRAZIL.
PESERTA INI PADA MULANYA TIDAK MAHU MENYERTAI PERTANDINGAN INI KERANA BELUM CUKUP UMUR.TETAPI AKHIRNYA DIBENARKAN BERTANDING KERANA  DIA SUKA PADA CABARAN.APABILA MEMASUKI KANDANG KHAS ITU DIA TERUS PENGSAN SERTA MERTA.LALU PEGAWAI PARAMEDIK BERTUNGKUS LUMUS MENGUSUNG PESERTA INI KELUAR.ADA JUGA PEGAWAI PARAMEDIK YANG TERMUNTAH-MUNTAH GARA-GARA TERHIDU BAU KAMBING ITU.
    PESERTA KEEMPAT DARI JEPUN.
PESERTA DARI JEPUN INI HANYA MENGAMBIL MASA 10 MINIT SAHAJA DUDUK DALAM KANDANG KAMBING SELEPAS ITU DIA TERMUNTAH-MUNTAH DAN HAMPIR MERACAU TAK TENTU ARAH.KEMUDIAN PESERTA INI DISINGKIRKAN.
   PESERTA TERAKHIR DARI BANGLADESH.
PESERTA INI SAMBIL TERSENGIH MENGANGKAT TANGAN SEOLAH DIA YAKIN DIA AKAN BERJAYA DAN KONONNYA JUGA DIA BOLEH MELAKUKAN YANG TERBAIK.
SETELAH WISEL DIBUNYIKAN PESERTA DARI CHITTAGONG INI PUN MEMASUKI KANDANG TERSEBUT SAMBIL MENYANYI LAGU HINDUSTAN.TETAPI BARU SAJA DIA MASUK KE DALAM KANDANG KAMBING ITU SESUATU YANG DI LUAR DUGAAN TELAH BERLAKU.PELIK! BUKAN PESERTA DARI BANGLADESH ITU YANG MUNTAH TETAPI KAMBING-KAMBING ITU YANG LARI KELUAR KANDANG KERANA TIDAK TERTAHAN BAU BADAN PESERTA DARI BANGLADESH ITU YANG LEBIH BUSUK DARI MEREKA.ADA JUGA KAMBING YANG PENGSAN DAN PITAM.AKHIRNYA PESERTA DARI BANGLADESH ITU DIBERI KEMENANGAN PERCUMA DAN MEMBAWA PULANG HADIAH DAN WANG KEMENANGAN
sumber:internet


PUSATSERENTI.


  SEORANG USTAZ TELAH DIHANTAR UNTUK MEMBERI CERAMAH AGAMA DAN MOTIVASI DI SEBUAH PUSAT SERENTI.SAMBIL DIA MEMBERI CERAMAH MENGENAI BAHAYA PENAGIHAN DADAH DAN DILARANG OLEH AGAMA,SEORANG PELATIH DI PUSAT ITU YANG TIDAK MAHU GAMBARNYA DI SIARKAN TELAH BERTANYA KEPADA USTAZ ITU.
  PELATIH: USTAZ..SAYA TAHU DALAM QURAN ADA MENYATAKAN BAHAWA 
BERJUDI,MENILIK NASIB,BERZINA,MINUM ARAK ADALAH HARAM DAN KEJI.TAPI MANA ADA SURAH DALAM QURAN YANG MELARANG HISAP DADAH?TAK DE USTAZ..TAKDE..
  LALU USTAZ ITU MEMBACAKAN PETIKAN AYAT DARI SURAH AL-LUMAZAH..
  " AL LAZHI JAMA'A MAA LAU..WA'AD DADAH!"
PELATIH: terkejut..OHH..ADA JUGA AYAT MENGENAI DADAH YA USTAZ..?
USTAZ: YE..ADA..(sambil ketawa dalam hati)
 ( kisah diceritakan seorang ustaz di sebuah surau sempena maal hijrah tentang pengalamannya memberi motivasi di pusat serenti.

BINI

Dua orang sahabat baik bercerita tentang isteri masing-masing.
Endut:
bini aku kalau hari tu aku cuti atau mc..dia tak bagi sesiapa datang rumah.baik orang hantar gas ke,pakistan jual kain ke..atau sesiapa saja..dia nak bersama aku sehari suntuk di rumah.
rostam:
Bini aku lagi dasyat..kalau hari tu aku cuti atau mc,dia akan jerit kat satu taman,jangan datang!..jangan datang..! laki aku ada kat rumah!.laki aku ada kat rumah..!
dipetik dari MastikaINGAT HARTA


ORANG KITA NI KALAU DAH NAZAK DI ATAS KATIL ATAU DAH TENAT DI ATAS KATIL MASIH LAGI MEMENTINGKAN HARTA.BEGITULAH KATA USTAZ ISMAIL KAMUS MENERUSI SIRI-SIRI CERAMAHNYA,BEGINILAH LEBIH KURANG AL-KISAHNYA.

DI SEBUAH WAD


ESAH: MAK NGAH..MAKANLAH SIKIT BUAH ANGGUR NI..
MAK NGAH: TAK BOLEH ESAH..DAH TAK BOLEH DAH..(lemah)
ESAH: CUBA MAKAN KUEH BAHULU NI MAK NGAH,SEDAP NI..
MAK NGAH:TAK BOLEHHH..TAK BOLEH MAKANN..(lemah lagi)
ESAH: NI BUAH STRAWBERRY KEGEMARAN MAK NGAH NI..CUBA RASA..
MAK NGAH:TAK BOLEH ESAH..TAK BOLEH.(lemah)
ESAH: NI ADA DUET MAK NGAH..
MAK NGAH: HAA..LETAKLAH BAWAH TILAM TUU..(semangat sikit..)

KAH KAH KAH

Temanku hari itu baru balik dari rumah teman kami di Taiping.Tahu sajalah orang Taiping..bahasa-bahasa kasar dah jadi mainan mulut diaorang.Perkataan seperti 'butuh pakhang','anak haram' dan macam-macam lagilah dah jadi perkara biasa oleh teman-teman kami yang berasal dari Taiping.
Temanku yang berasal dari Kedah ni ikut temanku pulang ke Taiping.Beberapa di sana banyak perkara-perkara lucu yang dijumpainya.
''aku ingat orang lelaki aja yang cakap anak haram,butuh pak hang,adik perempuan dia berumur lapan tahun pun cakap 'butuh pakhang jugak' dengan kawan-kawan dia.Aku punya gelak..kah kah kah..itulah kesahnya..

.


KAJONES

SEORANG PELANCUNG DARI MALAYSIA TELAH DIBAWA MELANCUNG KE SEPANYOL UNTUK MENYAKSIKAN PERLAWANAN LAGA LEMBU ANTARA MATADOR DENGAN LEMBU GILA.SUNGGUH TERUJA PELANCUNG NI MENONTON PERLAWANAN YANG SENGIT ITU.MAKLUMLAH DI MALAYSIA MANA ADA PERLAWANAN LAGA LEMBU..YANG ADA LAGA AYAM SAJA.
HABIS PERLAWANAN,PELANCUNG BERTUAH ITU DIBAWA MENJAMU SELERA DI SEBUAH RESTORAN KHAS YANG TERLETAK DI DALAM KAWASAN GELANGGANG.RESTORAN INI KHUSUS UNTUK TETAMU ISTIMEWA SAHAJA SEPERTI PELANCUNG MALAYSIA ITU.SEJENIS MAKANAN ISTIMEWA TELAH DIPESAN KHAS UNTUK TETAMU INI.
   BILA MAKANAN YG DIPESAN ITU TIBA,TETAMU INI MELIHAT MAKANAN ITU DENGAN RASA PELIK SEOLAH-OLAH SEPERTI TELUR LEMBU.LALU PELANCUNG INI MEMANGGIL PELAYAN RESTORAN TERSEBUT.
'WAITER..! APA MAKANAN NI..?LAIN MACAM SAJA..'
'OH..ITU KAJONES TUAN..INI MAKANAN LAZAT YANG MAHAL HANYA UNTUK TETAMU ISTIMEWA MACAM TUAN..IA ADALAH TELUR LEMBU YANG TEWAS DALAM PERLAWANAN TADI..JADI KAMI JADIKAN SANTAPAN ISTIMEWA UNTUK TUAN..''KATA WAITER ITU LEMBUT.
'MM..BAIKLAH! SAYA AKAN CUBA MAKANAN NI..;KATA PELANCUNG ITU KERANA DIA MERASA DIA ADALAH TETAMU TERHORMAT DI RESTORAN ITU.
'MM..SEDAP SUNGGUH..ESOK SAYA NAK DATANG LAGI,,'KATA PELANCUNG ITU DALAM HATI.
    ESOKNYA LELAKI INI MENONTON PERLAWANAN LAGA LEMBU LAGI.SELEPAS HABIS PERLAWANAN,PELANCUNG INI SEGERA KE RESTORAN BERKENAAN UNTUK MENIKMATI KAJONES,RASA GIAN MULA TERASA.MACAM BIASA,DIAPUN MEMESAN KAJONES.
    SETELAH PESANAN TIBA DI ATAS MEJANYA DIA TERKEJUT MELIHAT KAJONESNYA KECIL TIDAK SAPERTI KAJONES SEMALAM.LALU DIA MEMANGGIL WAITER YANG BERTUGAS.
 ''WAITER..COME HERE.!! SEMALAM KAJONES BESAR TETAPI KAJONES HARI INI KECIL SAJA MENGAPA?''TANYA LELAKI INI KEPADA WAITER ITU.
 'MAAF TUAN..SEMALAM LEMBU LAGANYA YANG KALAH SEBAB TULAH KAJONESNYA BESAR..HARI INI MATADORNYA YANG TEWAS,SEBAB TULAH KAJONESNYA KECIL JEE.."KATA WAITER ITU SAMBIL TERSENYUM.
dipetik dari mastika


KISAH BINI


JONI: BINI PERTAMA AKU KALAU AKU DATANG BIASANYA DIA NAK MASAK DULU KEMUDIAN BARULAH KAMI BERMESRA-MESRA ATAS KATIL..
TOPAN: WAH..JELESNYA AKU..
JONI: BINI NOMBOR DUA PULAK KALAU AKU DATANG DIA NAK BERMESRA-MESRA ATAS KATIL DULU LEPAS TU BARULAH DIA NAK MASAK..
TOPAN: FUHH..HEBATNYA..
JONI: BINI MUDA AKU LAGI HEBAT..KALAU AKU DATANG DIA NAK BERMESRA-MESRA SAMBIL MASAK ATAS KATIL..
TOPAN: LAGI DASYAT....
LEMBU


INI ADALAH CERITA LISAN DARI TEMAN AKU YG JUGA SEORANG PENYELIA DI SEBUAH KILANG.PERBUALAN DIA DENGAN SEORANG PEKERJA BAWAHANNYA YG BERASAL DARI BANGLADESH TETAPI BERAGAMA HINDU.


BANGLA: BOSS..MAHU PERGI AMBIL AIR..MAU MINUM.(sambil menunjukkan botol air)
PENYELIA: MINUM ITU AIR ..HAHA  (temanku menunjukkan ke arah satu lopak air yg berada tak jauh dari situ)
BANGLA: HOI..LU INGAT SAYA LEMBU KAA?
PENYELIA: OH..LU TAK MAHU MINUM KA?.LU KATA LEMBU LU PUNYA TUHAN..JADI APA YANG TUHAN LU MAKAN LU MESTI IKUT MAKAN..LU PUNYA TUHAN MINUM AIR LONGKANG LU PUN KENA IKUT..HAHA..
BANGLA..ITU SAYA TAK TAHU..ITU DULU DULU PUNYA DATUK PUNYA HAL..SAYA TAK TAU..
PENYELIA: HAHA..SAYA GURAU SAJA..OK..LU BOLEH PERGI..


DUA SAHABAT

DUA SAHABAT  YANG SUDAH BERTAHUN TAK BERJUMPA BERTEMU DI SEBUAH TEMPAT.

MAIL: AKU DENGAR KAU DAH BERCERAI DGN BINI KAU,SOP?
SOP:(sedih)..BETUL..
MAIL:AKU JUGAK DENGAR KAU BERCERAI SEBAB KAU KAKI BETINA..
SOP: (sedih lagi)..BETUL..
MAIL: AKU DENGAR LAGI BINI KAU MINTAK TALAK TIGA..
SOP:(terkejut)..EH..MANA KAU TAU SEMUA NI HAH?
MAIL:BINI AKU YANG CAKAP!
SOP:HEY..MACAMANA BINI KAU TAHU PASAL AKU HAH?
MAIL:LEPAS KAU BERCERAI,AKU KAWIN DENGAN BEKAS BINI KAU..
MAMAT OH MAMAT

SETELAH BERCERAI KALI KELIMA..MAMAT BERJUMPA SAHABATNYA KUBLAI UNTUK MEMINTA NASIHAT.
KUBLAI:KAU TAK BOLEH MEMBUJANG TERUS-TERUSAN MAMAT..KAU KENA KAWIN CEPAT-CEPAT..KALAU TAK, SIAPA NAK TANGGUNG KAU MAKAN MINUM.DUET BELANJA..KAU NI KAN PEMALAS..ELOK KAU CARI ANAK ORANG KAYA BUAT BINI BARU KAU..SELAMAT DUNIA AKHIRAT..

No comments:

Post a Comment